Unde trăiesc oamenii cu cele mai sănătoase inimi și care este secretul lor

de: Bianca Prangate
24 04. 2019
Tsimane Anger Research Project/Center for Evolutionary Psychology

În inima pădurii amazoniene, trăiește un trib de indigeni care aproape că nu au avut vreodată vreo boală de inimă. Care este secretul lor?

Tribul Tsimane din Bolivia deține cele mai sănătoase inimi din lume – acest titlu era deținut înainte de femeile japoneze. Indigenii Tsimane locuiesc în grupări de rude, de aproximativ 60 de oameni, pe malurile râului. Doctorul Sanjay Gupta, corespondent medical șef la CNN, a mers până în Bolivia pentru a găsi tribul și a trăi precum oamenii care îl alcătuiesc.

El a văzut astfel că indigenii trăiesc fără electricitate și toate utilitățile moderne. Când și-a scos iPad-ul, Gupta a văzut că localnicii îl priveau cu ochii mari, de parcă ar fi fost un vrăjitor. În timpul șederii sale, doctorul a mers în căutarea hranei cu femeile, la vânat și la pescuit cu bărbații și la fotbal cu copiii. Scopul său a fost să afle secretele oamenilor cu cele mai sănătoase inimi din lume din prisma a trei perspective – dietă, activitate și odihnă.

Cum trăiesc oamenii cu cele mai sănătoase inimi din lume

Astfel, a aflat că dieta tribului Tsimane este alcătuită, în proporție de 70% din carbohidrați. Ei consumă pătlagină, orez și porumb în majoritatea timpului, dar și carne. Dieta lor bazată pe carbohidrați este un rezultat al necesității, întrucât agricultura este o sursă mai sigură de hrană, mai ales în sezoanele de vânătoare mai slabe.

De asemenea, hrana lor nu este procesată în vreun fel. În plus, zaharurile și sărurile lipsesc complet din alimentație. Spre deosebire de o dietă americană standard, cea tribului Tsimane oferă de două ori mai multe fibre. Pe lângă fibre, alimentele oferă mulți micronutrienți, cum ar fi seleniu, potasiu și magneziu.

În medie, indigenii fac 17.000 de pași zilnic (adică merg pe jos aproximativ 13 kilometri). Ei stau jos foarte rar și sunt activi – dar nu activi într-un mod intens. Spre exemplu, vânătorii Tsimane petrec mult timp urmărindu-și prada pe jos, mergând, fără să alerge. Ei ajung să prindă animalele abia când acestea obosesc. Astfel, când vânători aduc înapoi la trib carne de animal, e de la sine înțeles cât de mult au muncit pentru a o obține.

În ceea ce privește programul de somn, acesta este unul previzibil. De îndată ce soarele apune, indigenii se retrag la colibele lor și, aproape jumătate de oră mai târziu, deja sforăie. Se trezesc după nouă ore, treziți de cocoșii care cântă.

Nu în ultimul rând, simțul social al oamenilor din tribul Tsimane este unul dezvoltat. Ei vorbesc mult, râd și împart ceea ce au între ei. Socializarea aceasta probabil că joacă și ea un rol important în păstrarea inimilor lor în stare optimă.

Deși indigenii Tsimane au inimi atât de sănătoase, speranța lor de viață e mai mică decât a americanilor. Rănile, atacurile animalelor, infecțiile și nașterile reduc signifiant speranța de viață. Însă până în ziua morții, oamenii au cele mai sănătoase inimi din lume.